Ed Jansen        01-09-1964
woont en werkt in Den Haag

Het lieve kleine meisje     houtskool, pastel, conté 90 – 44 cm

Voor deze tekening ben ik gaan bladeren in modetijdschriften. In dit geval vond ik een beeld van een meisje in de folder van V en D. Ik vind het leuk om kinderen te tekenen.
Dit meisje viel mij op vanwege haar grappige houding; in kleermakerszit met haar handen tussen haar knieën.
Het meisje uit de folder heb ik ook een beetje veranderd. Ze heeft in mijn tekening bijvoorbeeld blonde lange haren. Op het plaatje was ze minder meisjesachtig.
Dat probeer ik juist te benadrukken in mijn werk. Dat doe je door er dingen bij te verzinnen en bijvoorbeeld de ogen groter te maken. Dat vind ik mooier en spreekt meer tot de fantasie.

Ik teken iemand en de rest fantaseer ik eromheen. Dat vind ik mooi om te doen.
Ik werk graag vrolijk, nooit somber maar in vrolijke felle kleuren.
Ik heb het meisje daarom geplaatst in de natuur, midden in de volle zomer of op een mooie lentedag. De achtergrond, de natuur, verzin ik er pas op het allerlaatst bij.
De natuur is het leven en past bij kinderen. Vrolijkheid en optimisme past ook bij kinderen. Kinderen hebben geen zorgen en zijn probleemloos. Daarom teken ik ook graag dieren en bloemen. Ik wordt daar blij en positief van en kan mijn gevoel in mijn tekeningen kwijt.

Ik heb gewerkt met potlood en pastel. Mijn opzet maak ik in potlood. Ik schets vrijwel nooit. Terwijl ik werk groeit mijn tekening. Ik werk direct in het groot. Dat lukt me omdat ik ontzettend goed kijk naar wat ik teken. Soms ben ik zelfs een beetje te Pietje Precies.
De verhoudingen in een tekening vind ik het moeilijkst, deze kloppen niet altijd.
Na de opzet in potlood ga ik in pastel werken. Ik zet dan eerst een ondergrond op in kleuren. Om bijvoorbeeld een huidskleur te bereiken begin ik met geel. Hierna ga ik mengen met roden en witten.

Het is ook belangrijk dat andere mensen mijn werk mooi vinden. Ik vind het leuk als je waardering krijgt van anderen. Dan voel ik me geaccepteerd.

Ed Jansen

Alida