Marianne Houtman    Geb. datum: 24-05-1950

Woonplaats: Den Haag


Werkt op het Atelier sinds: 01-03-1995Marianne werkt meestal vanuit haar herinneringen. Met een groot gemak tekent ze mensen, huizen en dieren die ze kent of eens heeft gezien. Ze werkt de tekening vervolgens verder uit met aquarel verf  en/of krijt. Vanuit kleurvlakken die ze moeiteloos over het vlak verdeeld ontstaan spannende composities waarin de herkenbaarheid van de voorstelling een  ondergeschikte rol speelt. Het is vooral het plezier van het schilderen zelf wat de boventoon voert.  Dit maakt dat de kleurrijke expressieve werken van Marianne heel direct overkomen.
Wat Marianne ook als onderwerp kiest ze weet het altijd op haar eigen manier weer te geven.
Ook al doet ze het met groot gemak, het zijn vaak toch ook de fijn gevoeligheden die het schilderij af maken. Zo speelt de ondergrond een belangrijke rol waar ze intuïtief gebruik van maakt door het wit van het papier als het ‘hoogste licht’ in het geheel ritmisch uit te sparen.
Soms verdwijnt dit licht doordat ze te lang door schildert maar dan tovert ze het met krijt weer tevoorschijn. Zo weet zij de balans te bewaren tussen de schetsmatige tekening en de gelaagde schildering. Dit spel met onderwerp en materiaal blijft boeien.

Marianne Houtman
kunstenaars11
Jhon