HANS KUIPER        11- 07-1957

Hans is sinds 1995 werkzaam op Atelier de Haagse School en heeft  daarnaast gedurende drie jaar modeltekenen op de Vrije Academie gevolgd in Den Haag.

exposities:
1996: Cultureel centrum de Rode Hoed, Amsterdam
groepstentoonstelling Atelier de Haagse School

1996: Atrium, stadhuis van Den Haag
overzichtstentoonstelling Atelier de Haagse School

1997: K4 Award - Beurs van Berlage, Amsterdam
selectie overzichtstentoonstelling van Stichting K4

1998: Atrium, stadhuis van Den Haag overzichtstentoonstelling Atelier de Haagse School

1998:  Bridges to Babylon; groepstentoonstelling Amsterdam Arena gedurende tour Rolling Stones

1999: Brandweerkazerne Utrecht
groepstentoonstelling Atelier de Haagse school

1999: K4 Award - Beurs van Berlage, Amsterdam
selectie overzichtstentoonstelling van Stichting K4

2000:  gallerie Prjctatteljee SUC7, Rijswijk
duo - tentoonstelling met Rico van der Heide

2001:   Centrale Bibliotheek Den Haag Groepstentoonstelling
            Thema: Land van herkomst

2001:    S.E.R. Den haag groepstentoonstelling

2002:   ARS Groepstentoonstelling in de Boterwaag Leiden

2002:   Arti-Shock Rijswijk groepstentoonstelling

2002:   Expositie genomineerden van de EUWARD
            München Galerie der Künstler
            Berlijn Kleisthaus

2003:   Hoofdkantoor Shell Den Haag, groepstentoonstelling i.s.m. Very Special Arts

2003:   Loods 6 Amsterdam, tentoonstelling genomineerden Euward + K4

2004:   Gewaagt, de Waag Leiden, groepstentoonstelling met deelnemers van diverse ateliers
           o.a. uit suriname

2004:   Groepstentoonstelling Min. van Sociale Zaken en werkgelegenheid Den Haag.

2006:   Groepstentoonstelling  Sociaal Economische Raad ( S.E.R.) Den Haag

2006:    Art as wel / Een hele kunst in de Nieuwe Kerk Amsterdam  en
             bij de Europese Commissie in Brussel

Hans Kuiper
Hans Kuiper  11-7-1957

“De dingen die ik in de werkelijkheid ervaar, maak ik in mijn schilderijen en tekeningen tot een andere (on)werkelijkheid…”
Hans Kuiper, 2000

Het werk van Hans Kuiper kenmerkt zich door een grote diversiteit in materiaal gebruik en keuze van onderwerpen. Hij maakt voornamelijk tweedimensionaal werk wat varieert van figuratief tot abstract.
In het eerdere werk van Hans Kuiper zijn vaak denkbeeldige landschappen en steden te zien, waardoor je als kijker met een schijnwereld geconfronteerd wordt. Over het algemeen combineert hij observaties uit zijn dagelijkse leven tot een eigen verzonnen werkelijkheid.
Soms laat hij zich ook inspireren door eigen oude werkstukken en gebruikt hij hier onderdelen uit, waardoor er nieuwe werken bijvoorbeeld in de vorm van een collage ontstaan.  Deze techniek is goed zichtbaar in de 4 schilderijen waarin hij een aantal mens figuren uit zijn model tekeningen heeft geplaatst in magische achtergronden.

In een grote serie werk uit 2004 en 2005 overheerst de abstractie. Zaken als "huid" en kleur van het gebruikte materiaal spelen daarin een belangrijke rol. Diepte ontstaat in de meeste gevallen door gelaagdheid van materialen en verschillende kleur lagen.De abstracte werken verwijzen nog wel naar de werkelijkheid door de associatieve werking van het beeld.
Opvallend is dat de schilderijen die Hans daarna gemaakt heeft weer veel realistischer zijn. Daarbij zijn  landschap, interieur en gevels terugkerende thema’s.

Hans zegt zelf over zijn werk:

Het Landschap boeit mij. Ik hou van de nuances in het gras, in de lucht en in de wolken. Ik schilder sferen waarin ik me lekker voel. Vaak doe ik dat op losse vellen. Soms combineer ik ze op een doek of paneel. Ik speel met het licht in het landschap. Soms schilder ik de voorgrond lichter en de verte donkerder of andersom.
Dan ontstaat er diepte. De kleuren vertellen waar het over gaat. Zoals groen is gras en donker groen is de schaduw van de sprieten. Soms schilder ik dikke wolken, soms dunne. Streepjes wolken of vlekken wolken zijn ook heel mooi. En af en toe verschijnt er in de verte een dorp aan de horizon.

Ik heb geen speciale ambities zoals beroemd en / of rijk  worden. Ik blijf liever mezelf.Het werk van de grote meesters als Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en
Van IJyck vind ik mooi. Het werk van hedendaagse kunstenaars als Joop Polder en Max Schellenbach spreekt mij aan. Maar mijn inspiratie haal ik uit de werkelijkheid, de wereld zoals die is. Ik schilder naar de waarneming.

Kunst betekent voor mij iets met je handen vertellen via een penseel en verf. Dat vind ik leuk om te doen. Daar geniet ik van.

Roland